2.11.17

El misteri de les coses


Avui Raimon Panikkar hagués fet 99 anys. Em ve de gust compartir una de les troballes que vaig fer dins del Fons Panikkar de la Biblioteca UdG quan l'any passat vaig estar preparant la xerrada Poètica del pensament. Octavio Paz llegit en clau Panikkariana.

Un dels llibres que vaig trobar en el fons és una antologia poètica de Fernando Pessoa, curada, prologada i traduïda per Octavio Paz ─un llibre que és una veritable joia (Ed. Universidad Nacional Autónoma de México, 1962). Una de les gràcies de revisar volums d'un fons personal és el poder trobar subratllats, anotacions, dedicatòries, etc. En aquest llibre concret, Panikkar havia subratllat i comentat diferents poemes.

Un de molt famós per als coneixedors de Pessoa, és El misteri de les coses. Panikkar tenia marcada tota una estrofa, i subratllats un parell de versos. A més, havia escrit unes línies, responent al poeta, en la forma d'un petit poema.

Afegeixo tot seguit fotografies d'un fragment del poema de Fernando Pessoa traduït per Octavio Paz (amb els subratllats de Panikkar), i de la resposta que va escriure el propi Panikkar just a sota.

 

Transcripció: 
Tienes razón, poeta:
la auto-conciencia es el pecado,
la reflexión el universocidio,
las cosas son cosas y no ideas ni de nosotros ni
     de nadie


Share this Post Share to Facebook Share to Twitter Email This