29.5.18

Sota la roda


A Sota la roda (1905), Hermann Hesse encara no ha trobat l'estil amb què anys més tard farà brillar El llop estepari, Siddhartha o Demian, probablement les seves novel·les més famoses. Però tot i que és una obra primerenca, ja es percep clarament l'ombra del que vindrà després.

Vaig topar amb ella en una edició en anglès (Penguin, 1974), en una llibreria de vell a Bangalore (Índia). Aquesta edició, curiosament, porta per títol The prodigy, molt més explícit que el metafòric Beneath the Wheel (que és com hauria de ser en anglès).

La novel·la és una crítica evident al sistema educatiu de l'època de Hesse. El protagonista, en Hans Giebenrath, un adolescent sensible i d'altes capacitats, és empès pel pare, els professors i tot el poble a seguir una carrera en un seminari, on acabarà sucumbint a la pressió brutal a la qual és sotmès. La seva tornada al poble és una caiguda lliure de la que ja no remuntarà.

Fou publicada en un moment —inicis del segle XX— on el debat pedagògic era molt important. Per exemple, només feia nou anys de la publicació del My Pedagogic Creed de John Dewey. I essent alemany, segur que Hesse havia llegit sobre la pedagogia de Fröbel, deixeble de Pestalozzi.

Hi ha molta càrrega autobiogràfica, sens dubte, en el personatge de Hans Giebenrath, i també en el del seu únic amic, en Hermann Heilner (un altre personatge amb les inicials H.H. de l'autor, com el mític Harry Haller del Llop estepari).

Una novel·la d'idees, com ho són en general totes les de Hesse. Per gaudir, llegint i pensant.

---

Pintura: fragment de Roue Du Temps, Wojciech Siudmak (2012).


Share this Post Share to Facebook Share to Twitter Email This