13.8.18

En el punt fix del món que gira


Nataraja és el nom d'aquesta pintura de Bridget Riley. Aquesta artista sovint fa al·lusions a altres cultures en les seves obres. En aquest cas, Nataraja és un terme hindú per referir-se a una de les formes de Shiva. El Shiva Nataraja és el Senyor de la Dansa —el ballarí còsmic—, representat amb quatre braços mentre balla, creant i destruint el món alhora. És una de les imatges més icòniques de l'Hinduisme.

Riley viatjà a l'Índia el 1981. En aquesta pintura les franges verticals de color estan tallades per diagonals, creant una fantàstica sensació de moviment dinàmic, i de ritme i contra-ritme —nocions clau en la pintura de Riley, i que en aquest cas evoquen el Shiva Nataraja. La correspondència, el contrast, la proporció i la posició de cada color, així com la pròpia paleta, estan estudiats minuciosament.


A mi, la representació del Shiva Nataraja sempre em porta al cap uns versos famosos dels Quatre quartets de T.S. Eliot (1959). Aquí en traducció d'Àlex Susanna (Ed. Laertes, 1984):
En el punt fix del món que gira. Ni carnal ni descarnat; 
Ni des de ni vers; en el punt fix, allí és la dansa, 
Però ni pausa ni moviment. I no en digueu fixesa, 
D’on s’apleguen passat i futur. Ni moviment des de ni vers, 
Ni ascensió ni davallada. Si no fos pel punt, el punt fix, 
No hi hauria dansa, i l’únic que hi ha és dansa.
Pintura: Nataraja (1993), Bridget Riley. Tate Modern (London).
Escultura: Shiva as Lord of Dance (Nataraja), Chola period, 11th Century (Tamil Nadu, India). The Metropolitan Museum of Art (NYC).


Share this Post Share to Facebook Share to Twitter Email This